Műhelymesterek: Nagy Lajos PDF Nyomtatás E-mail
Szakosztályok - Ökölvívó szakosztály
2014. május 14. szerda, 09:44

A Műhelymesterek című sorozatunkban most Kelet-Magyarországra látogatunk, hiszen az NYVSC - Big Boxing vezetőedzőjét, Nagy Lajost igyekszünk bemutatni az ökölvívást nyomon követő közönségnek.

A 47 éves szakember arca mindenki számára ismerős lehet, mivel nemcsak az amatőrök, de a profi között is sikerrel tevékenykedik, s a televíziós közvetítéseknek hála több tanítványa lehetőséget kapott arra, hogy ország-világ előtt bemutassa tudását. Az erdélyi születésű Nagy maga is sikeres profi versenyző volt, nem sok kellett hozzá, hogy a rendszerváltás után ő legyen az első magyar, aki valamilyen hivatásos címet birtokoljon - sajnos 1994-ben az IBF interkontinentális mérkőzésen „csak" döntetlent ért el.

nagy-lajos-nagy-kitti 20140512151129 83

Nagy már amatőr bunyósként, Nagyszalontán gyerekeket oktatott az ökölvívás rejtelmeibe, s ezt a munkát - a profi boksz mellett - Nyíregyházán is folytatta. 2003-ban függetlenítette magát az NYVSC klubtól, és megalakította a Big Boxing SE-t, ahol kinevelt több korosztályos bajnokot, köztük fiát, Nagy Lajos Márkot, míg 2011-ben az NYVSC és a Big Boxing egyesült, melynek vezetőedzője, cikkünk főszereplője, Nagy Lajos lett.

„Edzőként nagyon sok sikernek lehettem részese, és számtalan kudarc is ért, egyet nem tudok kiemelni. Talán ami a legjobban bosszantott, az a fiamat, Márkot ért sorozatos igazságtalanság az amatőrök között" - mondta Nagy, akitől megkérdeztük, miket tart azoknak az erényeknek, melyek sikeres edzővé tették. „Ami a sikereket illeti, profi és amatőr szinten is voltak, és vannak bajnokaim, nemzetközi szinten is. Talán jók a meglátásaim, és tudok hatni a sportolóra. Ugyanakkor azt is tudom, hogy elméleti szinten van hova fejlődnöm."

Nagy mindkét gyermeke sikeres ökölvívó: Kitti korosztályos vb-érmes, Márk már profiként öregbíti hazánk hírnevét a bokszvilágban. Értelemszerűen megkérdeztük Lajostól, hogy mennyire szerencsés, és mennyire nem egy ilyen szülő-gyermek kapcsolat az edzőteremben.

„Nálunk működik, de nem egyszerű... azt hiszem, ugyanakkor az eredmények igazolják, hogy mi nagyon jól kezeljük a szituációt. Ami nagyon fontos, az a kölcsönös bizalom. Ők nem fognak csalódást okozni, nem fognak cserbenhagyni, nem szúrnak hátba... szerintem az edzők tudják, miről beszélek. Nincs hátránya, hogy a fiamat és a lányomat is edzem, sőt, igazán hálás feladatnak érzem!"

A nyíregyházi bokszélet tavaly decemberben komoly sikert ünnepelhetett, hiszen 10 év után ismét lett felnőtt országos bajnokuk, a 69 kg-ban versenyző Szilvai László személyében - aki viszont már nem a klub versenyzője.

„Nagy sikernek éltem meg az aranyérmet, hisz versenyzőm az azt megelőző évben nem tudott ifi ob-t nyerni, csak bronzéremmel zárt, miközben 2013-ban a felnőttek között már ő diadalmaskodott" - jelentette ki a szakember. „Volt egy elképzelésem az ő bunyójával kapcsolatban, amit részben sikerült is megvalósítani, és ez erre volt elég. Végig vinni már nem tudom az úton, de megragadom a lehetőséget, és ezúton kívánok további sok sikert Szilvainak. A klub nagyon örült az eredménynek, hisz a felnőtt férfi arany már nagyon hiányzott az eredménylistánkról."

nagy-kitti-nagy-lajos-nagy-mark 20140512151129 27


Szöveg: MÖSZ / Felix Promotion

Fotó: NYVSC-Big Boxing Club Facebook oldala